28 augustus 2014

Op een klas van dertig kinderen heeft vijftien tot twintig procent, dus gemiddeld zes kinderen, enige vorm van Hoog Sensitiviteit.
Bij Hoog Sensitiviteit (HS) worden de zintuigelijke indrukken van diverse aard heel intens ervaren en verwerkt. Dit hangt samen met het hebben van een zeer fijngevoelig zenuwstelsel, waardoor zintuigelijke prikkels ongefilterd binnen komen en uitvergroot worden ervaren. Daarnaast verwerken de hersenen de prikkels op een dieper niveau. Hiervoor heeft een kind tijd en rust nodig.

Deze kinderen hebben een grote opmerkzaamheid. Ze nemen details waar en hebben last van fel licht. Ze hebben een sterk vermogen geuren te ruiken, ze onderscheiden subtiele smaakverschillen en plotselinge en harde geluiden kunnen harder aankomen.
Deze kinderen hebben ook sneller en meer pijn. Labels van kleding op hun huid, naden van broeken et cetera kunnen erg irriteren. Hun emoties als boos, blij of verdrietig zijn, kunnen heel intens zijn.

Je herkent kinderen met Hoog Sensitiviteit aan:

  • Grote opmerkzaamheid;
  • Intensiteit;
  • Nieuwsgierigheid;
  • Gevoelig voor stemmingen en emoties van anderen;
  • Grote creativiteit en fantasie;
  • Goede intu├»tie en eigenwijsheid;
  • Veel nadenken: observeren en reflecteren.

Deze kinderen zijn gek op de natuur, in de natuur komen ze helemaal tot rust. Zet je deze kinderen voor de televisie dan lijken ze ook tot rust te komen. Maar juist door de televisie krijgen ze weer meer prikkels en zodra de televisie uitgezet wordt, moeten ze die weer kwijt.

Herkent u uw kind hierin? Dan kan ik u en uw kind handvatten geven om hiermee om te gaan. Neem gerust contact op met Kids Kompas Coaching. In een vrijblijvend gesprek kijken we dan of en hoe ik u verder kan helpen.