10 juli 2015

De supermarkten komen elke keer weer met acties om de kinderen te laten verzamelen, zoals AH waar ze dierenplaatjes weggaven bij het besteden van zoveel euro. Leuk!? In het begin wel en ik deed er in het begin net zo hard aan mee om de verzameling compleet te maken. Erger nog, we gingen zelfs vaker naar de supermarkt om maar van die dingen te krijgen. Maar zodra de actie weer voorbij is, kijkt mijn kind er niet meer naar om en ik struikel over die dingen die vervolgens weer in een speelgoedbak terecht komen. Met als gevolg dat die bakken overvol raken. Dus dit jaar heb ik bedacht om er niet meer aan mee te doen. Als we ze kregen, leuk, zo niet, dan ga ik ook niet meer kopen of vaker langs. En op het moment dat er al niet meer naar omgekeken wordt, belanden ze al in de prullenbak. (weg)

Dat de supermarkten dit doen is begrijpelijk. Zoals ik in het bovenstaande schreef, geven mensen vaak meer uit om de verzameling compleet te krijgen. Of ze doen in die periode vaker boodschappen bij de supermarkt die deze actie heeft terwijl ze normaal naar een andere supermarkt gaan. Het is om de omzet te verhogen op een leuke en creatieve manier.

Ik zag op Facebook dat ouders actief meedoen om de verzameling compleet te krijgen. Constant oproepen van moeders die vragen om nummers van plaatjes die hun kind nog mist in de verzameling. Enorm veel reacties van andere moeders die het hele ruilproces in gang zetten. Voor mijn gevoel besteden de ouders er meer tijd aan om het hele boek vol te krijgen voor hun kind dan dat het kind zelf dat doet. Maar waarom doen wij zo ons best om de verzameling voor het kind compleet te krijgen? Is het verzamelen dan nog wel leuk voor zo’n kind als de ouder het allemaal geregeld heeft?

Ik kan er wel om lachen. Het zette me ook aan het denken. Waarom verzamelen kinderen en is het ook leerzaam? Vroeger gingen we de straat op om met andere kinderen te ruilen, of op school tijdens de pauze zat iedereen in een rij op het schoolplein klaar met hun uitgestalde waar om te onderhandelen. Ja, het is leerzaam, ook leuk en spannend! Want wie weet krijg je het voor elkaar om die dag de verzameling compleet te krijgen. Kinderen leren te praten met elkaar en te onderhandelen. Ze zullen daarin ook fouten maken en misschien zelfs even teleurgesteld zijn, maar voor de volgende keer pakken ze het op een andere manier aan. Verlegen kinderen hebben ook baat bij om te ruilen, doordat ze kinderen moeten gaan aanspreken en moeten durven te vragen. Ook durven nee te zeggen als je het niet eens bent met de ruil. En als de verzameling niet compleet is, zal je zien dat je kind waarschijnlijk even teleurgesteld is, maar bij de volgende actie alleen meer zijn of haar best gaat doen om het dit keer wel volledig te krijgen. Dus doorzettingsvermogen.

Voor de moeders die graag willen helpen, is het misschien leuk om op een woensdagmiddag of in het weekend de kinderen uit de wijk bij elkaar te laten komen op het plein, bij het park, of weet ik veel waar om vervolgens hun dubbelen uit te stallen (alsof het markt is) en laat de ruil maar beginnen!!! Uiteraard zijn de kinderen hierin leidend, dus bekijk eens van een afstand hoe je kind dit doet Wordt gegarandeerd een gezellige middag!