25 november 2014

Dat lezen goed is voor de taalontwikkeling weten de meeste mensen waarschijnlijk wel. Door vroeg te beginnen met lezen, leren kinderen meerdere woorden kennen, verschillende woorden die u misschien niet in het dagelijkse leven zou gebruiken. Door een goede taalontwikkeling kan een kind zich beter verwoorden. Het goed kunnen verwoorden van wat het kind wil, leidt tot minder frustraties.

Lezen is ook goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kinderboeken te vinden met een zeer uitgebreide selectie aan onderwerpen die we in ons jonge leven al tegen kunnen komen. Boeken over verhuizen, pesten, scheiden, de dood, maar ook over gevoelens als boos, jaloezie of verdriet. Voor elke situatie of emotie is er wel een kinderboek geschreven. Bij een (kinder)boekhandel kunnen ze u helpen met het vinden van het juiste boek.

Als u een boek over een lopende situatie voorleest of samen leest, hoort een kind over dingen die het bekend voorkomt. Er worden gevoelens benoemd die het kind waarschijnlijk ook voelt. Erkenning!
Of er worden emoties uitgelegd waardoor het kind misschien zijn gevoel beter begint te begrijpen.
Sommige kinderen vinden het ook fijn dat het dan niet over hun eigen situatie gaat of over hun eigen gevoel, maar dat ze over het karakter van het boek kunnen praten. Daardoor kan een kind even afstand nemen van zijn/haar situatie en het bekijken door de ogen van het karakter van het boek. Aan de hand van het boek kan er samen over gesproken worden.

Kies een goed en rustig moment uit, liefst niet voor het slapen gaan. De telefoon op stil. Neem de tijd om echt naar het kind te luisteren. Er hoeven geen oplossingen gevonden te worden of beloftes te worden gedaan. Gewoon een luisterend oor en begrip.