26 april 2014


Elk kind heeft behoefte aan spelen. En dat moet ook zeker worden aangemoedigd. Spelen is van groot belang bij de ontwikkeling van vaardigheden als taal, probleemoplossend vermogen, plannen, fascinatie en ontdekking, inlevingsvermogen en communicatie.

Spelen is ook vooral leuk. Positieve emoties maken dat je je beter voelt en er beter uitziet. Het is goed voor de gezondheid en voor het emotionele welzijn. Een van de bevindingen van psychologen is, dat mensen die in hun jeugd niet spelen later eerder crimineel gedrag vertonen.

Afwisseling is van belang. Niet alleen computerspelletjes spelen, maar ook bijvoorbeeld voetballen, tikkertje spelen. Het is ook goed om soms alleen te spelen en  niet voortdurend in groepen.  In sociaal verband leer je met anderen om te gaan, samen te werken en om te gaan met gevoelens als boosheid, teleurgesteld worden. Als je alleen speelt, ervaar je hoe goed je in bepaalde dingen bent en kun je je fantasie stimuleren.

Een kind moet ook in de gelegenheid zijn om te doen wat het wil. Een speelparadijs of speeltuin is verzonnen door volwassenen, zij hebben bedacht wat kinderen ermee moeten doen. Dit kan, door alleen maar hiervan gebruik te maken, leiden tot verveling of zelfs agressie. Lekker in de natuur spelen zorgt er voor dat kinderen hun fantasie kunnen laten gaan. Daar zijn genoeg attributen voor handen, zoals takken, eikels, bomen om in te klimmen.

Kinderen hebben niet veel nodig om hun spel te spelen.


Bron: AD